top of page

Jesuitenhof

In Dirmstein, in het prachtige wijngebied de Pfalz, ligt het wijngoed Jesuitenhof. Ik kom al jaren met veel plezier bij dit wijngoed. Ik voel me er altijd welkom! De familie Schneider, Klaus en Andrea samen met hun zoon Moritz, runnen dit wijngoed als een echt familiebedrijf. De passie die zij voor hun prachtige product hebben, werkt aanstekelijk.

 

Al sinds 1803 wordt er wijn verbouwd op het wijngoed Jesuitenhof. Moritz besefte al vroeg dat hij net als zijn vader ook wijnmaker wilde worden. Moritz heeft wijnbouw en oenologie gestudeerd, daarna heeft hij enkele jaren bij gerenommeerde bedrijven in de Pfalz gewerkt. Sinds 2011 is hij samen met zijn ouders, die het bedrijf in 1986 in zijn huidige vorm hebben opgericht, verantwoordelijk voor dit wijngoed.

 

Het wijngoed concentreert zich vooral op traditionele Riesling- en Burgunderrassen en ze vallen met hun wijnen regelmatig in de prijzen. Vooral de Spätburgunder die in hun door oude kloostermuren ommuurde Jesuitenhofgarten is aangeplant levert mooie, sprekende wijnen op.

Naast de traditionele Duitse wijnen, beheersen zij zeer zeker de techniek om wijnen te maken van de meer bekende druivenrassen zoals Chardonnay en Sauvignon Blanc. Dit wijngoed blijft zich elk jaar verder ontwikkelen om ook in de toekomst wijnen van het hoogste niveau aan te kunnen bieden.

 

In november 2018 heb ik Jesuitenhof gevraagd hun wijnen te mogen gebruiken in mijn proeverijen. Ze waren meteen enthousiast en staan volledig achter mijn filosofie waarin ik de oorsprong van de wijn en de wijnmaker ken. Van dit wijngoed weet ik dat heel goed na al die jaren.

Ik sta dan ook helemaal achter de kwaliteit van deze wijnen.

 

Wijngoed Jesuitenhof telt zo’n 25 hectare wijngaarden in en rond Dirmstein.

Wijnproeverij | Jesuitenhof | Riesling
Jesuitenhof | Riesling | Wijnproeverij

Riesling (droog)

2017 Dirmsteiner (Ortswein)

De wijnstokken voor deze Riesling zijn ongeveer 30 jaar oud en groeien op een kalkhoudende bodem. De druiven worden geplukt wanneer ze goudgeel en goed rijp zijn.

 

Dit is belangrijk om de rijpe, sterke en complexe aard van deze Riesling te behouden.De wijn heeft een exotisch riesling aroma van rijpe perzik, dat wordt ondersteund door een grote mineraliteit en kruidigheid door de kalksteengrond.

Sauvignon Blanc
2018 Laumersheim (Ortswein)

De wijnstokken voor deze wijn hebben gestaan op een bodem van zware kleigrond met löss en kalk in de bovenlaag. In de neus vind je een typische Sauvignon Blanc-geur van passievrucht, grapefruit en vlierbessen. Deze aroma’s worden herhaald in de smaak en worden aangevuld met kruisbes.
 De frisse zuurgraad en de rijpe mineralen typeren de smaak van deze Sauvignon Blanc. Deze zeer fruitige Sauvignon Blanc is opgevoed in een roestvrijstalen tank om de helderheid en elegantie van de typische aroma's niet te beïnvloeden.

Jesuitenhof | Sauvignon blanc | wijnproeverij

Zusammenspiel

2016 (Gutswein)

Deze rode wijn bestaat uit 3 verschillende druivensoorten, die elkaar zeer goed aanvullen en samen spelen, en zo ontstond de naam van deze cuvée; Zusammenspiel. De spätburgunder brengt zachtheid en volheid, de Merlot brengt fruit, elegantie en structuur, de kleur komt van de Dornfelder. Alle wijnen worden opgevoed in eikenhouten vaten voor 16 maanden. Dit geeft de wijn een hoge kwaliteit en een volle, ronde smaak.

Jesuitenhof | Zusammenspiel | wijnproeverij

Spätburgunder

2016 Dirmsteiner

Jesuitenhofgarten
 (Lagenwein)

De wijnstokken van deze Spätburgunder staan in de Dirmsteiner Jesuitenhofgarten. Deze locatie ligt in het midden van het oude dorpscentrum en wordt begrensd door voormalige kloostermuren en stadsmuren die bijdragen aan een speciaal microklimaat. De grond is een met zand doordrenkte löss met een kleine hoeveelheid kalksteen. Na de fermentatie en malolactische gisting in de roestvrijstalen tank, wordt de Spätburgunder 12 maanden op Franse eiken vaten opgevoed en ongefilterd gebotteld. In de geur heeft deze Pinot Noir rijpe tonen van rode bessen, evenals rokerige en minerale tonen. De smaak is erg vol, krachtig en wordt gekenmerkt door rijp fruit. De goede tanninestructuur en de pittigheid zorgen voor een langdurige afdronk.

Jesuitenhof | Spatburgunder | Wijnproeverij
bottom of page